Projecten & Nieuws

 

 

Activiteiten Rekere 2.0 Huiswaard 1‏

 

Wijkcentrum Wijkerwaard

Muidenwaard 224 1824 xv Alkmaar

 

Elke donderdag wordt er in de Wijkwaard sinds enkele weken tussen 9:00 en 11:00 uur gekookt. Dit wordt steeds gedaan door een van de deelneemsters van de damesgroep. Er wordt volop uitgewisseld en steeds worden de recepten uitgeschreven. De groep dames is heel divers, veel dames uit de migranten gemeenschappen maar ook hebben inmiddels 2 Nederlandse dames zich aangesloten. De gemaakte gerechten worden steeds genuttigd in het restaurant waar de gelukkige aanwezigen ook worden getrakteerd. Deze groep is sinds enkele maanden actief en na de kookactiviteiten zullen we verder verkennen wat de mogelijkheden zijn en waar wij als groep eventueel kunnen aansluitenElke donderdag wordt er in de Wijkwaard sinds enkele weken tussen 9:00 en 11:00 uur gekookt. Dit wordt steeds gedaan door een van de deelneemsters van de damesgroep. Er wordt volop uitgewisseld en steeds worden de recepten uitgeschreven. De groep dames is heel divers, veel dames uit de migranten gemeenschappen maar ook hebben inmiddels 2 Nederlandse dames zich aangesloten. De gemaakte gerechten worden steeds genuttigd in het restaurant waar de gelukkige aanwezigen ook worden getrakteerd. Deze groep is sinds enkele maanden actief en na de kookactiviteiten zullen we verder verkennen wat de mogelijkheden zijn en waar wij als groep eventueel kunnen aansluiten

 

 

Bijeenkomst NMI

 

Vrijdag, 6 februari 2015 is er een voorlichting gegeven door het NMI aan de heren in de Haci Bayram moskee. Deze voorlichting werd door voorlichtster Semra Kizil gegeven in het Turks en de opkomst was prima. Zo'n 50 heren hebben de voorlichting bij gewoond. De bijeenkomst werd als zeer zinvol ervaren en er zijn veel vragen beantwoord. Er zal nog een bijeenkomst worden georganiseerd voor de dames. Waarschijnlijk zal deze plaatsvinden op maandag 16 maart 2015.

 

 

Zwemuitje

 

Sinds twee maanden organiseert ADS een maandelijks zwem uitje. Op 2 februari gingen wij voor het eerst met een groep dames naar de De Duikerdel in Noord Scharwoude. Daar is elke maandagochtend tussen 8:30 en 10:30 uur het vrouwenzwemmen. De eerste keer heeft ADS de entree betaald als kennismaking. Daarna zal er van de dames een eigen bijdrage worden gevraagd van 2 euro. De activiteit wordt heel positief en ontspannend ervaren en als een echt uitje. Van de deelneemsters zijn al 2 dames begonnen met zwemlessen! Het volgende zwem uitje is gepland op 30 maart en de dames zien er nu alweer naar uit

Georganiseerde moskee tour

 

Op 31 januari kwam een groep dames langs voor een rondleiding. Zij namen een deel aan een moskeetour die werd georganiseerd door een organisatie uit Amsterdam. De Haci Bayram moskee was de derde, een na laatste moskee die deze dag door de dames werd bezocht. ADS ondersteunt al geruime tijd de Haci Bayram bij het geven van de rondleidingen.

 

Bowlinguitje mannen conversatiegroep

 

Dinsdagavond 10 februari zijn de heren van de conversatiegroep Haci Bayram samen naar de Bowlingbaan in Heiloo gegaan. Het was een gezellig en zeer geslaagd uitje, waar nog veel over werd nagepraat en gelachen.

 

 

Jongerenbijeenkomst

 

Op 23 februari 2015 heeft ADS een bijeenkomst georganiseerd voor de jongeren. Bij de halfjaarlijkse Brainstorm kwam het naar voren dat er ook behoefte is aan een goed gericht aanbod voor de jongeren. Om er achter te komen waar de behoefte ligt is ADS met de jongeren zelf in gesprek gegaan. Het was een goede zinvolle bijeenkomst en we gaan in april 2015 van start met een mooi aanbod waar we u later meer over zullen vertellen.

 

Vrouwendag met WomanLink 2015‏

 

 

Op 8 maart werd in restaurant Koekenbier een inspiratie café georganiseerd door WomanLink. Het thema was Vrouw & Werk - Ken je kracht!!

De host deze middag was Jeanine Jansen. Er waren een aantal powerdames die ieder hun inspirerende verhaal hebben verteld. Naima Ajouaau (Provinciale Staten), Patricia Idsinga (columniste) en Natasja Frowijn (Wake up & be awesome spreker).

Naima is ook nauw betrokken bij ADS en wij hebben het geluk dat zij op onze Brainstorm avonden steeds bereid is op te treden als gespreksleider. Niet alleen Naima was op deze dag aanwezig maar ook was er een korte film gemaakt van andere inspirerende carrière dames. Hier was onze voorzitster Songül Kahraman voor benaderd. Jullie begrijpen dat wij deze middag geïnspireerd maar ook trots waren!

Bezoek Oranjehuis 9 maart‏

 

 

Op 9 maart heeft ADS met de dames die de dagbesteding op de maandagen bezoeken een excursiebezoek gebracht aan het Oranjehuis. We waren met ruim 20 dames en het Oranjehuis had alles voortreffelijk geregeld. we werden ontvangen met koffie en thee en kregen een presentatie over de organisatie van Hafifa Ezhar. er was volop gelegenheid voor de dames om allerlei vragen te stellen en dit werd tijden de gehele excursie volop gedaan. Na de presentatie werden we rondgeleid door Zahra Taks. Het was een zeer geslaagde leerzame middag! Veel van de dames hadden wel gehoord over deze organisatie maar er toch een heel ander beeld bij. Het mooie is dat twee van de dames zich hebben aangemeld als vrijwiligster bij het Oranjehuis!

Catering opdracht van gemeente Alkmaar voor dames Haci Bayram‏

 

 

De tafelgesprekken gemeente Alkmaar in samenwerking met ADS

De gemeente Alkmaar had op 25 maart een dialoogavond georganiseerd in samenwerking met ADS. Er is stilgestaan bij de gebeurtenissen van de afgelopen tijd die veel mensen aan het denken hebben gezet. Het effect van de onrust in het Midden- Oosten op het samenwonen en samenleven in Europa, het contact met buren met een andere achtergrond en ieders persoonlijke relatie met onze mooie stad Alkmaar. De coördinator van ADS, Bettina Eroglu was gespreksleider deze avond.

Voor deze bijzondere avond vol dialoog hebben de vrouwen van de Haci Bayram Moskee de hapjes verzorgd. Een geslaagde cateringsopdracht waar alweer een nieuwe cateringsopdracht uit voortvloeide . Bij de netwerkbijeenkomst in De Nieuwpoort op 23 april jl hebben zij wederom zorg gedragen voor de catering.

 

Ilpa avond in de Haci Bayram moskee‏

 

 

Het Interreligieus en Levensbeschouwelijk Platform Alkmaar (ILPA) wil een vreedzaam samenleven van bevolkingsgroepen met verschillende religieuze en levensbeschouwelijke achtergronden in Alkmaar e.o. stimuleren.

Het ILPA wil dit doen door de dialoog en de samenwerking tussen de verschillende religieuze en levensbeschouwelijke tradities te bevorderen en hierin zelf initiatieven te nemen. Dit moet leiden tot acceptatie van elkaar en respect en waardering voor elkaar.

Het ILPA organiseert thema-avonden, cursussen en andere activiteiten.

 

Op 31 maart jl. werd er door ILPA een informatie- en ontmoetingsavond georganiseerd in de Haci Bayram Moskee. Het thema was "In vrijheid leven". Er waren drie sprekers waar onder Bettina Eroglu, de coördinator van ADS. Zij heeft een korte lezing gehouden over Leven in vrijheid vanuit het perspectief Onderwijs. Het was een goed bezochte inspirerende avond.

 

Afscheid vrijwilligster Nilgün‏

 

Op 30 maart jl. hebben wij helaas afscheid moeten nemen van onze vrijwilligster Nilgün Firat. Dat viel niet mee... Nilgün is vrijwel van het begin af betrokken geweest bij allerlei activiteiten van ADS en was zeer geliefd bij de deelneemsters. Nilgün is geremigreerd naar Turkije en we hopen allemaal van harte dat ze daar een heel goed leven heeft verder.. Wij gaan haar ontzettend missen.Ilpa avond in de Haci Bayram moskee‏

Jongeren project‏

 

 

In de maand april is ADS opgestart met een tweetal trainingen voor de jongeren. ADS staat voor diversiteit en daar horen onze jongeren ook bij. De training zou worden uitgezet in de moskee en we hadden een jongens en meidengroep in gedachte.. De training heet "Sterker naar werk". In de eerste instantie leek het met name bij de meidengroep goed aan te slaan maar in een verder fase merkten we dat het niet uitpakte zoals we hoopten. De training is voor nu even weggezet en we gaan na de grote vakantie in het nieuwe cursusjaar kijken hoe we dit beter kunnen aanpakken zodat we een optimale opbrengst kunnen behalen er eruit kunnen halen wat erin zit.. Voor ADS weer een kostbaar leermoment, je kunt als organisatie van alles bedenken maar het zijn steeds weer de deelnemers die "bepalen" of het een succes wordt. Wordt vervolgd......

Drinkwater project in moskeeën‏

 

Waterdrinken in Haci Bayram & Bilal moskee is heel gewoon

Op 18 en 19 april werden de kinderen in de Haci Bayram (Turks) & Bilal (Marokkaans) moskee getrakteerd op een bezoekje van Freddy Fit en Anja Lems. Kinderen die in het weekeinde een lesprogramma volgen, kregen een mooie bidon. Tijdens de lunch drinken de kinderen in de Turkse Moskee voortaan alleen water. In de Bilal moskee zijn inmiddels in 4 klassen bidons uitgedeeld. Freddy Fit gaat binnenkort langs om ook de kinderen in de andere klassen te voorzien van een drinkwaterbidon.

Het drinkwaterproject wordt uitgezet door JOGG, Jongeren Op Gezond Gewicht waar ADS op zeer prettige en zinvolle manier mee samenwerkt.

Netwerk Bijeenkomst NIKO en catering‏

 

Zoals u wellicht al heeft gelezen in het artikel over de tafelgesprekken bij de gemeente hebben de dames wederom de catering verzorgt voor een grote groep mensen. Ditmaal werd er op 23 april jl. een netwerkbijeenkomst door stichting NIKO georganiseerd.

Bij deze bijeenkomst waren diverse sprekers aan het woord. Ook Bettina Eroglu werd gevraagd een en ander te vertellen over de activiteiten en doelstellingen van ADS. Het was een goed bezochte bijeenkomst met een heel divers publiek. Mooi hoe al die verschillende partijen die actief in de wijk bezig zijn elkaar weten te vinden tijdens dit soort netwerkbijeenkomsten!

Bezoek Grafisch atelier‏

 

Op 4 mei jl. werd in het kader van de dagbesteding dames het Grafisch atelier aan de Doelenstraat bezocht. Voor ons allen het eerste bezoek aan dit atelier waar wij door een van de daar werkende kunstenaressen enthousiast werden ontvangen en rondgeleid. Zij heeft ons veel verteld over de geschiedenis van dit mooie monumentale pand en allerlei druktechnieken laten zien. De dames waren heel positief over deze leerzame excursie. Zeker een aanraden voor een ieder dit atelier eens te bezoeken

Dreamcatcher bezoek‏

 

Op 18 mei heeft een groep dames de vintage winkel van Simone Knufman bezocht. Dit is een winkel met een heel bijzondere doelstelling waar wij de dames graag kennis van wilden geven. De winkel is gevestigd aan het vijvertje 5, achter de Vroom en Dreesman en de doelstelling is bijzonder en zeker inspirerend. De doelstelling van Simone is oa vrouwen die het financieel moeilijk hebben in deze huidige tijd een steun in de rug te geven. Dit doet zij op geheel eigen originele wijze. U kunt hier meer over lezen op haar site dreamcatcher-vintage.webnode.nlBezoek Grafisch atelier‏