Recepten

Lekkere recepten

Şekerpare

 

Zoete koekjes

Sekerpare

Benodigdheden voor het deeg (voor ongeveer 15 personen)

 

· 150 gram poedersuiker

 

· 2 eieren

 

· 1 zakje bakpoeder

 

· 125 gram margarine

 

· 125 gram roomboter

 

· 100 gram griesmeel

 

· Bloem (ongeveer 3 drinkglazen)

 

· 4 eetlepels yoghurt

 

Benodigdheden de siroop

 

· 4 drinkglazen suiker

 

· 4 drinkglazen water

 

· ½ citroensap

 

 

Bereidingswijze:

 

- Zorg ervoor dat de margarine en roomboter op kamertemperatuur zijn.

 

- Verwarm de over voor op 180 graden.

 

- Doe de poedersuiker, roomboter en margarine in een kom.

 

- Klop de eieren los en voeg het zakje bakpoeder, 4 eetlepels yoghurt en griesmeel toe.

 

- Meng het geheel handmatig goed door elkaar.

 

- Voeg beetje bij beetje de bloem toe.

 

- Zorg dat je een soepel, samenhangend maar wel glad deeg krijgt.

 

- Het deeg is gereed zodra het niet aan je handen blijft kleven.

 

- Maak ronde balletjes van het deeg ter grootte van een walnoot.

 

- Leg deze op een ingevette bakplaat.

 

- Druk in het midden van de balletjes een hazelnoot en maak de balletjes iets platter.

 

- Schuif de bakplaat in de oven en laat de balletjes 15 à 20 minuten tot ze goudbruin zijn.

 

Bereidingswijze siroop:

 

- Breng 4 glazen water aan de kook en voeg 4 glazen suiker toe.

 

- Breng het geheel al roerend aan de kook.

 

- Voeg het citroensap toe en laat het geheel al roerend nog 5 minuten koken.

 

- Haal de siroop van het fornuis en laat je siroop 10 minuten afkoelen.

 

Verdeel de siroop met een lepel over de goudbruine deegballetjes. Denk erom dat je siroop ondertussen lauw moet zijn en dat je deegballetjes warm zijn. Laat je balletjes een uurtje afkoelen voordat je ze serveert zodat de siroop goed heeft ingetrokken.

 

Cacık

 

Cacik

Yoghurtmengsel met komkommer, ook bekend als Tzatziki.

 

Benodigdheden (voor ongeveer 15 personen)

 

· 2 kg komkommer

 

· 3 liter Turkse (romige) yoghurt

 

· 2 teentjes knoflook (desgewenst meer)

 

· Zout

 

· Eventueel: gedroogde munt

 

Bereidingswijze:

 

- Was de komkommer goed en haal beide kontjes eraf.

 

- Snijd de komkommer in kleine stukjes. Desgewenst kan de komkommer ook worden geraspt.

 

- Doe de yoghurt in een mengkom en knijp de teentjes knoflook boven de yoghurt uit.

 

- Voeg de stukjes komkommer toe en meng de stukjes komkommer door het yoghurtmengsel.

 

- Breng naar smaak met zout en eventueel met gedroogde munt.

 

 

Tip: laat de stukjes komkommer eerst afkoelen in de koelkast voordat deze worden toegevoegd aan het yoghurtmengsel zodat je lekkere koude cacık krijgt bij warm weer.

 

 

kadayif

Kadayif

 

Zoetigheid gemaakt van deegwaar

Benodigdheden:

 

- 1 pak verse Kadayif (verkrijgbaar bij de Turkse supermarkt)

 

- 1 pakje roomboter

 

- 250 gram verse walnoten

 

- 1 kilo suiker

 

- 1 liter water plus een grote beker water

 

- 1 citroen (je hebt maar 2 druppels nodig!!!)

 

De roomboter smelten en mengen met de verse Kadayif. Dan neem je een soeplepel en doet daar een laagje van het kadayifmengsel in. Daar boven op doe je een laagje gehakte walnoten en daar op weer een laagje kadayifmengsel.

 

Je neemt een ovenplaat of een tepsi (bakblik) dan doe je daar het iets samengedrukte kadayif/walnoten mengsel in. Je hoeft geen bakpapier te gebruiken.

 

Zo leg je alle gemaakte Kadayifrondjes naast elkaar. De oven voor verwarmen op ongeveer 175 graden. De Kadayif erin tot ze goudbruin gekleurd zijn.

 

Na het bakken goed laten afkoelen. In de tussentijd kun je de suikersiroop maken. Doe het water in een middelgrote pan en doe daar 2 druppels citroensap bij. Dan de suiker erin doen en aan de kook brengen. Zachtjes laten koken tot het een beetje stroperig wordt en laten afkoelen. Dan de suikersiroop over de Kadayif rondjes gieten en eventueel nog garneren met walnoten.

 

Köfte (ongeveer 6 personen)

 

kofte

Gehakt gerecht, lekker op de BBQ!

 

Benodigdheden:

 

- 1 kilo rundergehakt

 

- 2 uien snipperen

 

- ½ bos Turkse peterselie, fijnsnijden (alleen de blaadjes!!)

 

- 1 groot glas paneermeel, je kunt ook oud brood of beschuit gebruiken.

 

- 1 eetlepel zout

 

- 1 krappe eetlepel pul biber (gedroogde sambal, Turkse supermarkt)

 

- ½ eetlepel zwarte peper

 

- 4 volle eetlepels köftekruiden (Turkse supermarkt)

 

- 1 eetlepel tomatenpuree

 

Alles goed door elkaar mengen. Daarna kleine balletjes maken en deze plat maken (minihamburgertjes J) Je kunt ze bakken in olie in een koekenpan of tussen een tosti plaat… Ook zeer geschikt voor de BBQ of in de oven in een ovenschaal.

 

Tip: als je de gehaktballetjes gaat maken doop steeds je handen even in de olie, dan plakt het gehaktmengsel niet zo aan je handen…

 

Coban salatasi ( 8 personen ongeveer)

 

Herders salade

Herder salade

Benodigdheden:

 

· 1 kilo vleestomaten

 

· 1 komkommer

 

· ½ bos peterselie (Turkse platte peterselie, dit zijn flinke bossen!)

 

· 5 Turkse groene pepers

 

· 4 a 5 uien..

 

· olijfolie, citroen, zout

 

Bereiding:

 

- Alles fijnsnijden

 

- in een grote bak mengen

 

- olie (flinke scheut) een uitgeperste citroen en zout naar smaak toevoegen.

 

Eet smakelijk!

 

Ezme

 

 

Ezmek, hier is het woord ezme van afgeleid wat "vermorzelen" betekent.

 

Mengsel van uien knoflook en tomaten, lekker als bijgerecht

Benodigdheden voor een flinke hoeveelheid!!

• 1 ½ bos platte (turkse) peterselie

• 3 a 4 bollen (!! ja, je leest het goed!) knoflook

• 1 kilo uien

• 1 groot blik Akfa tomatenpuree

• 4 eetlepels komijnpoeder

• 1 grote pot (750 gram) sambal

• ½ liter zonnebloemolie

 

Bereiding

- De blaadjes peterselie van de stengels afhalen en goed wassen

- De uien fijnsnijden

- De knoflook persen of heel fijn snijden

- Alle ingrediënten in een grote schaal doen en door elkaar mengen

 

Je kunt de ezme maandenlang goedhouden door het in luchtdicht afgesloten bakjes/ potjes te bewaren.

Lekker op stokbrood maar ook als bijgerecht in allerlei combinaties

Suggestie; voeg bij het opdienen gehakte walnoten toe.

 

 

Worteltaart

 

Wat heb ik nodig?

Voor de taart:

- 4 eieren

- 200 gram lichtbruine basterdsuiker

- 200 ml zonnebloemolie

- 250 gram zelfrijzend bakmeel

- 2 theelepels kaneelpoeder

- 1 zakje bakpoeder (a 8 g)

- 300 gram winterpeen, raspen

- 2 bananen, prakken

- 1 beker walnoten, hakken

- een mespuntje zout

- boter om de springvorm mee in te vetten

- een groot bakblik

 

Voor boven de taart:

- 25 gram roomboter, zacht

- 200 gram poedersuiker

- 3 eetlepels naturel roomkaas, Philadelphia

Zo doe je het:

- De eieren, de basterdsuiker en een mespunt zout goed mixen.

- Zet de oven aan op 170 graden

- Klop voorzichtig de olie erdoor.

- Bakmeel, het kaneelpoeder en het bakpoeder erbij.

- De geraspte winterpeen, bananen en de gehakte walnoten erbij.

- Alles in het bakblik doen. Bak ongeveer 50 minuten en laat de taart koud worden.

 

De bovenkant

- Meng met een vork de boter, poedersuiker en roomkaas in een kom tot een romig glazuur. Smeer het glazuur over de bovenkant van de koude taart.

 

Succes en eet smakelijk!

 

vis salade

 

Wat heb ik nodig?

 

1 grote pan aardappels koken met zout

 

1 grote ui klein snijden, bosui kan ook

 

1 pot augurken klein snijden

 

1 grote appel klein snijden

 

4 blikjes tonijn in olijfolie, je kunt ook zalm gebruiken

 

1 pot mayonaise

 

zwarte peper, paprika poeder (zoete)

 

halve tube tomatenketchup

 

1 zakje kipkruiden

 

 

Het maken

 

* de aardappels schillen en koken in water met een eetlepel zout

 

* als de aardappels gaar zijn goed afgieten en droog koken!

 

* stampen en goed laten afkoelen

 

* alle groente fijn (klein) snijden

 

* de olie van de vis weg, niet door de salade doen!!

 

* kruiden naar smaak erbij doen, ook het zakje kipkruiden

 

* alles door elkaar kneden met de handen

 

Serveren

 

Lekker met een gekookt ei erop en versieren met komkommer, tomaat enz

 

Lekker met soep en vers brood mmmmmm!!

 

Yayla corbasi

 

Yoghurtsoep, Weidesoep, “Zere arm soep” J

 

Benodigdheden voor een grote pan (ongeveer 12 personen)

 

· ½ kilo yarma (in turkse supermarkt te verkrijgen)

· 1 ei

· 1 lepel patentbloem

· ½ grote pot kikkererwten

 

· 1 ½ liter volle yoghurt

 

· 1 liter water

 

· gedroogde pepermunt (nane)

 

· olijfolie

 

· zout

 

· roomboter

 

· eventueel 1 teentje gekneusde knoflook op het eind toevoegen)

 

Bereidingswijze:

 

- Doe de yoghurt in een grote pan, het ei, de eetlepel patentbloem, een half theeglaasje olijfolie, een eetlepel roomboter en twee eetlepels gedroogde pepermunt door elkaar mixen/ roeren.

 

- De yarma goed wassen en ook bij het yoghurt mengsel doen…

 

- Daarna pas het gas aansteken. en al roerende de soep aan de kook brengen. Roer steeds een richting op….

 

- Als het kookt mag je pas stoppen met roeren (vandaar de naam zere arm J)

 

- Gas helemaal op laag en de soep zo’n 45 minuten laten koken.

 

- Na 45 minuten de gewassen nogut (kikkererwten) erbij doen

 

- dan twee eetlepels roomboter smelten en daar een flinke eetlepel nane (gedroogde pepermunt) in bakken, 1 minuut dan afblussen met een beetje water en het mengsel door de soep roeren

 

- Naar smaak zout en eventueel knoflook toevoegen.

 

vis salade